Weet je, vroeger vond ik het best wel een lastig onderwerp, jezelf op nummer 1 zetten. Want: “Kun je dat wel zo zeggen? Klinkt het ergens niet egoïstisch? En kun je dat wel maken?” Dat hangt er uiteraard heel erg vanaf hoe je ernaar kijkt en welke betekenis je er zelf aan koppelt. Over deze wijsheid beschikte ik toen nog niet ;). Helaas bekeek ik het geruime tijd vanuit de verkeerde invalshoek… Ik dacht namelijk dat het egoïstisch was en precies deze overtuiging resulteerde voor mij in een onhandige leefstijl.

Een weetje

Even tussen neus en lippen door. Wist je trouwens dat de Indonesische cultuur heel erg dienstbaar is en zich vooral naar buiten toe richt? Indonesische mensen zijn zorgzaam voor een ander. Geen wonder dat ik mezelf lange tijd niet op de eerste plek heb gezet. Ik zet de traditie gewoon onbewust voort haha. Bedankt voor de genen pap, oeps! (Yeah right! Makkelijk excuus Ferrien! Uh, hier kom ik dus niet mee weg…?)

Voor jezelf kiezen niet makkelijk  

Maar goed waar waren we? Oh ja, een onhandige leefstijl! Eentje die jou misschien ook wel bekend in de oren klinkt, komt ie: Voldoen aan de verwachtingen van anderen, een ander niet willen teleurstellen, altijd maar “JA” zeggen en geen grenzen durven aangeven. Maar ook; opgaan in de gewoontes van alle dag, (te) veel werken, thuis je ‘taken’ vervullen, verplicht op visite gaan, klaar staan voor anderen, 1000 mailtjes doorscrollen, kids naar clubjes brengen, administratie ordenen, social media prikkels en ga zo maar door.

Als je het zo druk hebt met dit alles en je ook nog eens denkt dat voor jezelf kiezen egoïstisch is, dan maak je het jezelf wel heel moeilijk.

Uh ja…  been there, done that. Inmiddels weet ik wel beter!

Tijd om je recept te veranderen!

Je kunt wel concluderen dat ik niet helemaal het perfecte recept gebruikte voor een gelukkig leven. Daar kwam ik achter toen ik mezelf ging ontwikkelen, mezelf beter leerde kennen en anders naar het leven ging kijken. Ik ging mijn leven ook anders inrichten vanaf toen. En je raadt nooit welk ingrediënt onmisbaar bleek voor mijn levensgeluk recept. Juistem! Mezelf op nummer 1 zetten. En dat is dus helemaal niet egoïstisch, maar zelfs cruciaal 😉

En nu jij

Ja lieverd, ook jij hebt actie te ondernemen. Jij hebt recht op een leven met meer vrijheid, voldoening, geluk en rust. Jij kunt je leven precies zo invullen zoals jij dat wilt en ik weet het, het klinkt hoog gegrepen, maar haalbaar is het zeker. Het is mij ook gelukt. Het begint echter met kleine stapjes. Heel veel kleine stapjes in een jaar is een hele grote stap bij elkaar! Dus, wanneer ga jij jezelf eens op de 1e plek zetten?

Mocht je toch nog je twijfels hebben, er is een groot verschil tussen egoïstisch zijn en voor jezelf kiezen. Beide bestaan namelijk uit heel andere ingrediënten. Omdat het egoïstische recept mij totaal niet smaakt, heb ik alleen een handje ingrediënten opgeschreven die onmisbaar zijn voor jouw unieke recept voor levensgeluk. 

Hét nummer 1 recept

 • Open je hart en vind de verbinding met jezelf terug.
 • Houd oók rekening met je eigen behoeftes en wensen.
 • Maak tijd vrij voor jezelf om voldoende rust en leuke dingen in te plannen.
 • Vertrouw op jouw potentie en gebruik daarbij je (eigen)wijsheid.
 • Heb jezelf volledig en onvoorwaardelijk lief, net zoals je jouw dierbaren lief hebt.
 • Volg je eigen unieke pad.

Nog een zetje nodig?

Besef je ook dat…

 • Als je goed voor jezelf gezorgd hebt, je dan veel gezelliger en leuker bent voor je omgeving.
 • Je met een lege batterij, veel minder gedaan krijgt dan met een volle.
 • De mensen die om je geven graag zien dat het goed met je gaat.
 • Het fijn is om een goed voorbeeld te kunnen zijn voor een ander, je kinderen bijvoorbeeld
 • Als jij gelukkig bent, de lach op je gezicht heel aanstekelijk werkt.

Je bent er bijna

Als het je dan nu helemaal duidelijk is en als je klaar bent voor verandering, dan heb je nog wel écht in actie te komen. Dat is best een beetje spannend, toch? Al het begin is eng zegt men ook wel, maar niets doen is nu ook geen optie meer. De onderstaande tools helpen je alvast een beetje op weg.

Tools

 • Luisteren naar je lichaam
 • Timemanagement
 • Delegeren
 • Onhandige gedachten tackelen
 • Hulp vragen en accepteren

Luisteren naar je lichaam

Het is belangrijk dat je terugkomt bij jezelf, zodat je kunt voelen wat je nodig hebt. Denk aan rust, liefde, plezier, beweging, natuur, voeding, uitdaging, kennis, frisse lucht of stilte.

Waarschijnlijk heb je de signalen zo lang genegeerd, dat je niet meer weet wanneer je waar behoefte aan hebt. Door onder andere meditatie en coaching creëer je meer bewustwording, zodat je weer voelt waar je lijf om vraagt. Luister dus naar je lijf!

Timemanagement

Vaak heb je meer tijd tot je beschikking dan je denkt. Het is alleen zo dat je minder efficiënt bent geworden. In je hoofd maak je het moeilijker dan het is en dat kost energie. Waarschijnlijk denk je voortdurend: “Ik moet nog dit, ik moet nog dat.” Het helpt om kritisch te kijken naar wat je wanneer doet en daarbij doelen te stellen. Zo besteed je minder tijd aan uitstel en ontwijkgedrag. 

Delegeren

Een andere vaardigheid die je helpt om jezelf op nummer 1 te zetten is het kunnen delegeren. Zijn de taken die je op je neemt echt jouw verantwoordelijkheid, of (deels) die van een ander. Geef die verantwoordelijkheid eens terug en kijk wat er gebeurt. De ander doet het niet zoals jij, maar dat is oké. Geef de ander de autonomie om zijn of haar eigen aanpak te vinden, daarmee versterk je zijn of haar zelfbeeld en dat is ook een mooi geschenk. 

Onhandige gedachten tackelen

Vaak heb je onhandige gedachten waardoor je jezelf niet op nummer 1 zet. Schrijf ze eens op en lees ze terug. Zijn ze wel echt waar of heb jij bedacht dat ze waar zijn? Staan ze wel voor een probleem of maak je het groter dan het is? Wat zou er gebeuren als je ondanks de bezwaren toch voor jezelf kiest? Is dat echt zo erg? Is het probleem niet op de één of andere manier op te lossen? Gebruik je creativiteit!

Hulp vragen en accepteren

Dit is misschien wel het aller lastigst, hulp vragen en accepteren. In onze maatschappij leren we heel erg om op eigen benen te staan en anderen niet lastig te vallen met onze probleempjes. Besef je dat het oké is om hulp te vragen. Hoe vaker je dit oefent hoe makkelijker het wordt.

Het kan de eerste keren wat ongemakkelijk aanvoelen om hulp te vragen. Ik daag je uit om het eens om te draaien. Je helpt zelf toch ook graag anderen? Hoe zou het zijn als iemand die je liefhebt niet om hulp durft te vragen? Wat zou je tegen hem of haar zeggen? Zeg dat eens tegen jezelf. Jouw advies zou zomaar eens ook jouw eigen beste raad kunnen zijn.

Conclusie

Zet jezelf eens op nummer 1! Zie de noodzaak ervan in om goed voor jezelf te zorgen. Daar word je ontzettend blij en gelukkig van. Anderen zien ook graag dat het goed met je gaat!

Heb je hulp nodig om de veranderingen in je leven aan te brengen? Bel me eens, ik zou je graag helpen de juiste ingrediënten te bepalen, zodat jij jezelf op nr. 1 kan zetten!

Contact Us